Selam Forum Sakinleri!
Bugün, Python programlama dilini kullanarak, kullanıcıdan bir şehir girmesini isteyip hava durumunu gösteren bir program nasıl yapılacağını adım adım anlatacağım!
Öncelikle, bu projeyi gerçekleştirmek için ihtiyacımız olan araçları belirleyelim. Hava durumu verilerini sağlayan bir API'ye ihtiyacımız olacak. Bu örnekte OpenWeatherMap API'sini kullanacağız. Ardından, Python'un requests kütüphanesini kullanarak API'ye istek göndereceğiz ve gelen yanıtı işleyeceğiz. Son olarak, kullanıcı arayüzünü oluşturup, şehir adını alarak hava durumu bilgilerini göstereceğiz.
İlk olarak, Python'da API'ye istek göndermek için gerekli olan requests kütüphanesini yükleyelim.
Visual studio'da terminal üzerinden veya cmd üzerinden şu komutu yazarak gerekli kütüphaneyi yükleyebilirsiniz:
Şimdi, Python programını adım adım oluşturalım.
Adım 1: Kullanıcıdan şehir adını alalım:
Adım 2: Şimdi gelen bu veriyle API'ye istek gönderip yanıtı işleyeceğiz.
import requests
api_key = "YOUR_API_KEY" # OpenWeatherMap API key'inizi buraya yazın
url = f"http://api.openweathermap.org/data/2.5/weather?q={sehir}&appid={api_key}&units=metric"
response = requests.get(url)
veri = response.json()
# API'den gelen veriyi işleme
hava_durumu = veri["weather"][0]["description"]
sicaklik = veri["main"]["temp"]
Adım 3: Artık işlenen veriyi kullanıcıya göstermek kaldı. Konsola yazdırarak kullanıcının görmesini sağlayacağız.
print(f"{sehir} şehrinin hava durumu: {hava_durumu}")
print(f"{sehir} şehrinin sıcaklığı: {sicaklik} °C")
Yapmanız gerekenler bunlardır! Artık Python programınızı çalıştırabilir ve istediğiniz şehrin hava durumunu öğrenebilirsiniz. Herhangi bir sorunuz veya kodla ilgili bir öneriniz varsa, çekinmeden paylaşın!
Tüm Kodlar:
import requests
def main():
print("Merhaba, Jetto Net!")
sehir = input("Lütfen hava durumunu öğrenmek istediğiniz şehri yazın: ")
api_key = "YOUR_API_KEY" # Bu kısmı OpenWeatherMap API anahtarınızla değiştirin
url = f"http://api.openweathermap.org/data/2.5/weather?q={sehir}&appid={api_key}&units=metric"
response = requests.get(url)
veri = response.json()
if veri["cod"] == 200:
hava_durumu = veri["weather"][0]["description"]
sicaklik = veri["main"]["temp"]
nem_orani = veri["main"]["humidity"]
print(f"{sehir} şehrinin hava durumu: {hava_durumu}, Sıcaklık: {sicaklik}°C, Nem Oranı: {nem_orani}%")
else:
print("Hava durumu bilgisi alınamadı. Lütfen geçerli bir şehir adı girin.")
if __name__ == "__main__":
main()
Display More